همزمان با روز جهانی پناهنده، سازمان عفو بینالملل از دولت پاکستان خواسته است که آزار و اذیت و بازداشت خودسرانه پناهجویان افغانستان را «فوراً» متوقف کند.
این نهاد امروز (سهشنبه، 30 جوزای 1402 خورشیدی) با نشر گزارشی گفته است؛ بسیار نگران کننده است که وضعیت پناهجویان و پناهندگان افغانستان در پاکستان مورد توجه بینالمللی قرار نمیگیرد.
عفو بینالملل گفته است؛ شهروندان افغانستان که پس از تسلط گروه تروریستی طالبان بر این کشور به پاکستان رفتهاند، با موجی از بازداشتهای خودسرانه، تهدید و اخراج مواجه هستند.
بر اساس گزارش عفو بینالملل، شماری از پناهجویان افغانستان در پاکستان با آنکه اسناد قانونی اقامت در آن کشور را داشتهاند، بازهم از سوی پولیس پاکستان بازداشت شدهاند.
دینوشیکا دیسانایاکه، معاون مدیر بخش جنوب آسیای سازمان عفو بینالملل گفته است؛ پناهجویان افغانستان «از آنجاییکه نه میتوانند برگردند و نه میتوانند در پاکستان برای همیشه بمانند، در موقعیت ناممکن زندگی میکنند؛ موقعیتی که هیچ راه گریزی از آن نیست.»
سازمان عفو بینالملل از کمیساری عالی امور پناهندگان سازمان ملل خواسته است که روند ثبت نام پناهجویان افغانستان را سرعت دهند و از کشورهای که به پناهجویان وعده صدور ویزا دادهاند نیز خواسته است که روند صدور ویزا را تسریع کنند.
در هفتههای اخیر گزارش شد که پولیس پاکستان اقدام به بازداشت و اخراج صدها پناهجوی افغانستان از آن کشور کرده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در پی این گزارشها هشدار داد که این اقدام میتواند جان بسیاری از شهروندان افغانستان به ویژه زنان معترض را به خطر اندازد.
بیسرنوشتی پناهجویان در اندونیزیا
پناهجویان افغانستان در اندونیزیا به مناسبت روز جهانی پناهنده، از سالها بیسرنوشتی و بلاتکلیفی شکایت کردهاند. آنان در اعلامیهای گفتهاند که بیش از 12 سال است که در کشور اندونیزیا در «بیسرنوشتی مطلق» به سر میبرند و با مشکلات متعدد مواجه هستند.
این پناهجویان گفتهاند که در سه سال اخیر دستکم 17 پناهجوی جوان هزاره به دلیل بیسرنوشتی طولانی، خودکشی کردهاند و دهها نفر دیگر نیز از بیماری روانی رنج میبرند و بستری هستند.
پناهجویان افغانستان در اندونیزیا گفتهاند: دو سال میشود که با اعتراضات مسالمتآمیز خواستار توجه سازمان ملل و کشورها به وضعیت شان هستند، اما کمیساری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و کشورهای پناهندهپذیر به مشکلات آنها توجهی نکردهاند.
آنان از کمیساری عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد خواستهاند که اگر واقعاً برای حقوق پناهندگان و پناهجویان کار میکند، به مشکلات آنها توجه کند.
هزاران پناهجوی افغانستان در شهرهای مختلف اندونیزیا بیش از یک دهه است که در کمپهای مهاجرتی نگهداری میشوند و هنوز به پروندههای آنها رسیدگی نشده است.
آنها در دو سال اخیر بارها تظاهرات کردهاند و شماری از آنها در این تظاهراتها دهنهای خود را دوختهاند.
«امید دور از خانه»
کمیساری عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد امسال روز جهانی پناهنده را با شعار «امید دور از خانه» تجلیل میکند. این نهاد به این مناسبت در صفحهی رسمی تویتر خود پیامهای در مورد «امید» از پناهجویان کشورهای مختلف منتشر میکند.
کمیساری عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد خواستار ایجاد جهانی شده است که در آن پناهندگان و پناهجویان همیشه شامل باشند.
بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد، در حال حاضر 108.4 میلیون نفر بیجاشده اجباری در سراسر جهان وجود دارد که 29 میلیون و 400هزار نفر آن بیجاشده داخلی و بقیهاش پناهندگان و پناهجویان از سراسر جهان هستند.
پس از تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان، هزاران شهروند این کشور نیز به دلیل ترس از جان شان، به کشورهای مختلف دنیا پناه بردهاند. بسیاری از آنها میگویند که دور از خانه و وطن، امید خود را از دست دادهاند و با چالشهای متعدد زندگی میکنند.