صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) با نشر گزارشی از افزایش سوءتغذیه در افغانستان خبر داده و گفته است که بهدلیل وضعیت بد اقتصادی، حدود ۸۷۵ هزار کودکِ زیر پنج سال در این کشور دچار سوءتغذیۀ شدید و حاد هستند که به مراقبت و درمان نیاز دارند.
این نهاد در ادامه گفته است؛ از میان بیشتر از ۱.۳ میلیون کودکِ دچار سوءتغذیۀ حاد در افغانستان، توانستهاند برای ۶۰ هزار کودکِ مبتلا کمکهای درمانی سیار و ثابت ارایه کنند.
در این گزارش همچنان آمده است که در افغانستان 29.2 میلیون نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، که از این میان 17.6 میلیون نفر برعلاوۀ سایر کمکها، به کمکهای صحیِ بشردوستانه نیز نیاز دارند.
پس از تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان، زنان و کودکان بیشتر از همه در معرضِ آسیبهای اجتماعی و صحی قرار گرفتهاند؛ از یکطرف محدودیتهای وضعشده از سوی گروه طالبان بر زنان و کارمندانِ زن در نهادهای صحی و حمایتی و از سوی دیگر، فقر اقتصادیِ خانوادهها و تغذیۀ نامناسب باعث شده است کودکان و زنان بیشتر به سوءتغذیه دچار شوند.
همچنان در کنار افزایش سوءتغذیه، آمار نشر شده از سوی «یونیسف» نشان میدهد که از ماه جنوری ۲۰۲۳، حدود ۱۵۲ هزار و ۱۹۸ مورد اسهال حاد بهدلیل کمبود آب بدن در ۳۳۳ ولسوالی افغانستان گزارش شده است که از این میان، حدود ۸۷ هزار و ۲۴۲ تن از مبتلایان (۵۷ درصد) کودکانِ زیر پنج سال و ۷۵ هزار و ۷۴۷ تنِ دیگر (۵۰ درصد) نیز زنها بودهاند.
در همین حال، منابع در گفتوگو با بیبیسی گفتهاند که بیش از ۱۰۰ هزار کودک مبتلا به سوءتغذیه، تنها در دو استان جنوبی افغانستان، ارزگان و هلمند، شناسایی شدهاند.
بر اساس آماری که قبلاً از سوی سازمان ملل به نشر رسیده است، ۸۷۵ هزار کودک در سال ۲۰۲۳ از سوءتغذیۀ شدید و ۲.۳ میلیون کودک و ۸۴۰ هزار زنِ باردار و مادر شیرده از سوءتغذیۀ نیمهشدید رنج میبرند.
نتایج اولیۀ دور سومِ بررسی نظارتی رفاه افغانستان که بانک جهانی انجام داده است، نشان میدهد حدود دوسومِ خانوادههای افغانستان در تأمین معیشت با چالشهای جدی مواجهاند. این بانک پیشبینی کرده است که کسری مصرف مواد غذایی در افغانستان در ماه اکتوبر افزایش مییابد؛ زیرا ذخایر غذاییِ خانوارها در مناطق شمالی و کوهستانی کاهش مییابد. به گفتۀ این بانک، محصولات نیمۀ دومِ سال در افغانستان عمدتاً برنج و جواری است که بهدلیل کمبود آب در مناطق شمالی، شمالشرقی و شرقی افغانستان شرایط خوبی ندارند.
این وضعیت در حالی است که کمکهای جهانی بهدلیل منعِ کار زنان از سوی گروه طالبان، روند کارِ نهادهای بشردوستانه را به چالش مواجه کرده و جامعۀ جهانی از ادامۀ کمکها به افغانستان خودداری کرده و یا آن را به گونۀ چشمگیر کاهش داده است.
ناامنی غذایی، یکی دیگر از دلیلهای اصلیِ افزایش سوءتغذیه است که مردم افغانستان همواره با آن روبهرو بوده و با تسلط گروه طالبان بیشتر از پیش افزایش یافته است. در گزارشی که از سوی سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل نشر شده است؛ افغانستان در جمعِ هفت کشوری قرار دارد که مردم آن با ناامنی غذاییِ حاد روبهرو هستند. این گزارش نشان میدهد که حدود ۲۵۸ میلیون نفر در ۵۸ کشور و منطقه در سال ۲۰۲۲ با ناامنی غذایی حادِ فاز سه تا پنج مواجه بودهاند، در حالیکه این رقم در سال ۲۰۲۱ در ۵۳ کشور و منطقه، ۱۹۳ میلیون نفر بوده است. این آمارها بالاترین سطح ابتلا به فقر و بیماری را در چند سال اخیر نشان میدهند.
این واقعیتها در حالی است که افغانستان در میان ۱۰ کشور، بالاترین میزان مرگومیرِ مادران و نوزادان را دارد. بر اساس تازهترین گزارشی که از سوی دفتر هماهنگکنندۀ کمکهای بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) به نشر رسیده، در افغانستان از هر ۱۰۰هزار تولد، ۶۹۹ مورد مرگِ مادر و یا هم نوزاد رخ میدهد، که یکی از بالاترین نرخهای مرگومیر مادران و نوزادان در جهان به شمار میرود.