کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با نشر یک اعلامیه، هرنوع تلاش برای به رسمیت شناختن گروه تروریستی طالبان را منتفی و برای شهروندان افغانستان غیر قابل قبول خوانده است.
این کمیسیون در اعلامیهای که امروز (پنجشنبه، 7 ثور 1402 خورشیدی) و در واکنش به نشستی که قرار است در روزهای آینده به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد و با حضور نمایندگان کشورهای مختلف جهان در مورد افغانستان در دوحه برگزار شود، منتشر کرده، گفته است که بحث به رسمیت شناختن گروه تروریستی طالبان، نباید در آجندای این نشست و هیچ نشست دیگری قرار گیرد.
در اعلامیهی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان آمده است که «سازمانمللمتحد بهعنوان بزرگترین سازمان هماهنگی بینالمللی، که مهمترین اسناد حقوقبشری را طرح و تصویب کردهاست، باید حقوق اساسی شهروندان افغانستان بهویژه وضعیت اسفناک زنان و گروههای بهحاشیهراندهشده قومیـمذهبی را در اجندای اصلی این همایش قرار دهد».
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تأکید کرده که «هیچ دلیل سیاسی و استراتیژیک نباید سبب معامله با حقوقبشری شهروندان افغانستان گردد» و افزوده «در صورتیکه حقوقبشر از جایگاه اصلیاش در این مذاکرات و مباحثات نزول کند، در آنصورت سازمانمللمتحد از اصولِ پایهیی خود عدول کرده و سبب نزول شأن و اعتبارش در سطح ملی، منطقهیی و فرامنطقهیی میگردد».
این کمیسیون در اعلامیهی خود خواستار حضور نمایندگان نهادهای ملی و بینالمللی نظارت از حقوق بشر در نشست دوحه برای رساندن «پیامهای اصلی از وضعیت حقوق بشر در افغانستان» شده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته که در وضیعت پیچیده کنونی، نباید آجندا، بحثها و تصامیم این نشست پشت درهای بسته راه اندازی و اتخاذ گردد و باید زمینهی دسترسی شهروندان به اطلاعات این نشست از طریق رسانههای آزاد فراهم گردد.
این کمیسیون گفته است که گروه طالبان علاوه بر «پیشینهی سیاه در عرصه نقض حقوق بشر» اکنون نیز در «تقابل آشکار» با موازین حقوق بشر و اصول پذیرفته شده دموکراتیک قرار دارد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در اعلامیهی خود هشدار داد که «هیچگونه تصمیم و رویکردِ معاملهگرانه با ارزشهای حقوقبشری را برنمیتابد و در صورتِ مشاهده هرگونه تخطی و معامله با ارزشها و موازینِ پذیرفتهشده حقوقبشر، واکنش نشان داده، صدای شهروندانِ بهجانرسیده و فراموششده کشور خواهد بود.»
نشستی که قرار است به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد و با حضور نمایندگان مختلف کشورهای جهان در مورد افغانستان در دوحه برگزار شود، واکنشهای گسترده را در پی داشته است و نهادهای مختلف حقوق بشری از عدم حضور زنان در این نشست و بحث در مورد به رسمیت شناختن گروه طالبان، به شدت انتقاد کردهاند.