رواداری یک سازمان حقوقبشری است که برای حفظ ارزشهای انسانی در افغانستان کار میکند. این سازمان نتایج بررسیها و تحقیقات خود را در قالب گزارش ثبت کرده و با سازمان حقوق بشری دیگر شریک میسازد. این گزارش پیرامون دوام حذف و سرکوب مردم از سوی طالبان در شش ماهۀ دوم سال ۲۰۲۳ است.
وضعیت حقوقبشری در جریان سال ۲۰۲۳ میلادی در افغانستان، در ابعاد گوناگون بدتر شدهاست، این را نتایج بررسیهای رواداری در نیمۀ دوم سال گذشته نشان میدهد. در این گزارش آمدهاست که افزایش بازداشتهای خودسرانه و غیر قانونی، شکنجه، بدرفتاری و قتل زندانیان، ناپدید کردن اجباری و اجرای مجازات ظالمانه و غیر انسانی از دیگر موارد مهمیاند که نشان دهندۀ وضعیت وخیم و فاجعهبار حقوق بشر در افغانستان است. طالبان طی این مدت بدون هیچنوع پاسخگویی و احساس مسئولیت، به سرکوب خشونتآمیز تشکلها و تجمعات اعتراضی، بازداشت خودسرانه و غیر قانونی کارمندان حکومت پیشین، زنان و مردان معترض، فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و مخالفان خود ادامه داده و به این ترتیب عرصه را بر هر نوع تلاش مدنی، فردی و گروهی تنگتر کردهاند.
در ادامۀ گزارش چنین مینویسد: نه تنها هیچ پیشرفتی برای احیای حقوق از دست رفتۀ زنان و تضمین آزادیهای بشری آنان حاصل نشده، بلکه طالبان مرتکب اقدامات محدود کنندهتری در مورد حق آموزش، حق کار و حق گشت و گذار آزادانۀ زنان نیز شدهاند. وضعیتی که تبعات زیانباری بر عرصههای مختلف زندگی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهروندان این کشور به همراه داشتهاست.
سازمان رواداری، با نظارت بر وضعیت افغانستان، اطلاعات مرتبط با نقض حقوق مدنی و سیاسی را جمعآوری نمودهاست. ناظران رواداری، با مراجعه به منابع متعدد محلی در ۲۸ ولایت افغانستان از جمله: قربانیان، اعضای خانواده و افراد نزدیک به آنها، شاهدان عینی، مسئولان مراکز صحی و آموزگاران نهادهای آموزشی، مدافعان حقوق بشر، وکلای مدافع، کارمندان پیشین و برحال نهادهای عدلی و قضایی و زندانیان رها شده در تهیۀ این گزارش استفاده نمودهاست.
در گزارش رواداری آمده که دسترسی به اطلاعات در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ دشوارتر شدهاست؛ طالبان با وضع مقررات و اقدامات سختگیرانه از انتشار هر نوع معلومات مرتبط با رویدادهای نقض حقوق بشری جلوگیری میکنند. بهطور مثال: طالبان از همۀ زندانیان رها شده در جریان سال ۲۰۲۳ تعهد گرفتهاند که هیچنوع معلوماتی را با رسانهها و سازمانهای حقوق بشری شریک نکنند. همچنان، فشارها بر قربانیان، اعضای خانواده و حتی افراد نزدیک به آنها نیز تشدید شدهاست. این برخورد با رسانهها و خبرنگاران محلی نیز صورت گرفته تا جاییکه طالبان، تعدادی از خبرنگاران را به دلیل پوشش خبری رویدادهای نقض حقوق بشر، بازداشت، زندانی و شکنجه نمودهاند.
رواداری در پایان گزارش خود یادآوری میکند که گزارش حاضر، تنها بخشی از رویدادهای مهم نقض حقوق بشر در افغانستان میباشد که به تحلیل و بررسی مهمترین رویدادهای نقض حقوق مدنی و سیاسی و حقوق بشری زنان پرداختهاست و انتظار میرود که یافتهها و پیشنهادات مندرج در آن، مورد توجه جدی جامعۀ جهانی، سازمان ملل متحد، سازمانهای حقوق بشری، دیگر گروهها و مراجع ذیربط قرار گرفته و گامهای عملی برای تأمین حقوق انسانی شهروندان افغانستان برداشته شود.
پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان
این مطلب براساس مصاحبه با محمد حسین فیاض، پژوهشگر علوم دینی و بررسی مقاله عصمت شاهمرادی در مورد تبعیض مثبت به نفع زنان با تاکید بر حقوق شهروندی، نوشته شده است. مساله پریود و زایمان...
بیشتر بخوانید