۹ سازمان حقوق بشری زیر نام «اتحاد برای حقوق بشر در افغانستان»، در یک بیانیۀ مشترک بهمناسبت هشتم مارچ، از دادگاه بینالمللی خواستهاند به تمام جنایات ارتکابی علیه زنان و دختران در افغانستان رسیدگی کرده و عاملان آن را پاسخگو بسازند.
این نهادها گفتهاند که حملات سرکوبگرانه و فزایندۀ گروه طالبان بر حقوق زنان و دختران از زمان تصرف قدرت از سوی این گروه، منجر به بحران عمیق و وخامت اوضاع شدهاست.
این بیانیه از سوی سازمان عفو بینالملل، بنیاد مدافعان حقوق بشر، خانۀ آزادی، نهاد فریدم نو، دیدهبان حقوق بشر، نهاد مدری (MADRE)، سازمان منع شکنجه (OMCT)، فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH) و لیگ بینالمللی زنان برای صلح و آزادی (WILPF) صادر شدهاست.
در ادامۀ بیانیه «اتحاد برای حقوق بشر در افغانستان» آمدهاست که این بحران توسط کارشناسان سازمان ملل به مثابه آزار و اذیت جنسیتی و هم آپارتاید جنسیتی توصیف میشود.
این سازمانها گفتهاند که زنان مدافع حقوقبشر از نهادهای بینالمللی میخواهند تا زنان افغانستان را در تمام مذاکرات با گروه طالبان مشارکت دهند و جلسات مستقیم بین زنان و این گروه را برای رسیدگی به نگرانیهای آنها تسهیل کنند.
همچنان در ادامه افزودهاست که در میان این ظلم فزاینده، جداسازی و ترس، زنان مدافع حقوقبشر از جامعۀ جهانی خواستهاند تا بر طالبان فشار بیشتری وارد کرده و برای حمایت از حقوق زنان، باید تمام سازمانها و کشورهای مدافع حقوق زنان به گونهای هماهنگ تلاش کنند.
این سازمانها گفتهاند که بر اساس قطعنامۀ ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن زنان در تمام فرآیندهای تصمیمگیری در سطح ملی و بینالمللی اطمینان حاصل شود، همچنان دادگاه کیفری بینالمللی و دادگاه بینالمللی دادگستری باید عدالت را در مورد جنایتهای ارتکابی علیه زنان در افغانستان اجرا کنند.
در بیانیه همچنین آمدهاست که جامعۀ جهانی فعالانه از حقوق بشر زنان و دختران افغانستان از جمله زنان مدافع حقوق بشر که بهخاطر کارزارهای مسالمتآمیز برای حقوقشان با آزار و اذیت روبهرو هستند، محافظت کند.