بخشی از متن سخنرانی منیژه باختری، نماینده افغانستان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی- استکهلم، سویدن، ۲٠۲۲ میلادی
«پس از به قدرت رسیدن طالبان در ماه آگست سال ۲۰۲۱، زمینهها و متن ادبیات و فرهنگ به شدت دگرگون گردیدند. پس از بیست سال تجربهٔ آزادی و دموکراسی، آزادی بیان و آزادی رسانهها، نویسندهگان و هنرمندان افغانستان دوباره با اختناق، سانسور و محدودیت روبهرو شده اند. در نخستین روزهای تحول، هزاران نویسنده و شاعر و هنرمند و هنرپیشه و سینماگر و اعضای جامعه مدنی و رسانههای افغانستان ناگزیر شدند که کولهبار غربت را به دوش بیندازند و با چند ورقپاره از کشور بیرون شوند. نهادهای فرهنگی، کافهها و پاتوقهای روشنفکری که قلب تپندهٔ شهرها بودند، بسته شدند، کار انتشارات و رسانهها با رکود و تهدید مواجه شد. صدها رسانه از پایان کار خود خبر دادند. آنانی که باقی ماندهاند نیز زیر تیغ سانسور و هراس آن چه را که میخواهند، نمیتوانند بگویند یا نشر کنند. در چنین وضعیتی، راهاندازی هر دیالوگ، گفتمان، جشنواره و برنامه دربارهٔ هنر و ادبیات و فرهنگ یک مبارزه است، مبارزهیی معنادار و اثرگذار.
خانمها و آقایان!
برای ایجاد یک گفتمان معنادار، پایدار و گسترده، نیاز به تشکیل گروهها و پلاتفورمهای بزرگ است. پلاتفورمها در حوزهٔ هنر و ادبیات، نقش مهم در سمتدهی گفتمانهای ادبی و مشترکات فرهنگی و معرفی آفرینشگران نسل نو دارد. جشنوارة ادبی اکرم عثمان یکی از همان پلاتفورمهای مهم در اروپاست که «کلوپ فرهنگی هنری فردا در استکهلم سویدن» برای گرامیداشت از یاد و کارنامهٔ ادبی داکتر اکرم عثمان، پایهگذاری کرده است.
«کلوپ فرهنگی هنری فردا» پیشینهٔ بلندی در نگهداری و فروزش مشعل ادبیات و هنر دارد. همکاران و یاران وفادار و خردمند کلوپ این شیفتهگان هنر و ادب، همواره و پیگیر کارهای ارزنده و برازندهیی را در راه اندازی گفتمانها، گردهماییها، جشنوارههای ادبی، فرهنگی و سینمایی، معرفی چهرههای نو، چاپ و انتشار مجلهها و کتابها انجام داده اند. در همین راستا نخستین دور جشنوارهٔ ادبی اکرم عثمان در دوم ماه میسال ۲۰۲۱ که زادروز جناب داکتر عثمان است، با توجه به شرایط همهگیری عموم کرونا، به صورت آنلاین برگزار شد. اجازه بدهید تا در اینجا از اعضای مدیریت این جشنواره رحیم غفوری، فرید اروند، فتاح غفوری، مسعود قیام و تمام همکاران کلوپ فردا سپاسگزاری کنم. سپاس ویژه خدمت محمد آصف سلطانزاده دارم که با رهنمایی و همراهی خود در راه اندازی جشنواره و مسایل محتوایی یاری و همراهی کرده اند و با مسرت اعلام می کنم که از سال آینده ایشان به عنوان مدیر این جشنواره کار خواهند کرد. به داوران سال قبل محمد آصف سلطانزاده، فروغ کریمی، سیامک هروی، فاروق فردا، محمد اکبر کرگر و صفیه صدیقی و هیت داوران امسال عزیزالله نهفته، جواد خاوری، فاروق فردا، شریفه شریف و عبدالوکیل سوله مل و هیت گزینش امسال پروین پژواک، محمد آصف سلطانزاده، سید ضیا قاسمی، محمد انور وفا سمندر، علم گل سحر و رابعه عمرلور نیز عرض سپاس دارم.»