جدال زنان و حاکمیت در افغانستان در یک قرن گذشته پرفراز و فرود است. حاکمیت گاهی تمام قد از زنان حمایت کرده و زمانی آنها را از ابتدایی ترین حقوق انسانی شان محروم کرده است. 
نیمرخ در پوشش ویژه امسال به مناسبت هشت مارچ، در کنار دیگر مسایل  تلاش کرده این جدال صد ساله را روایت کند. 
ویژه‌نامه ۸ مارچ
ویژه‌نامه ۸ مارچ
تحلیل و ترجمه

نگاه پروژه ای به معضل ریشه دار زنان در دوره جمهوریت

زندگی زنان در تاریخ معاصر افغانستان به ویژه بعد از نیمه دوم قرن بیستم تا اکنون، مثل سائر مسائل اجتماعی و سیاسی فراز و نشیب های فراوانی را بخود دیده است، زنان گاهی تاکرسی های بلند سیاست و قانون گزاری بالا کشیده شده اند و گاهی از همه عرصه های اجتماعی حذف شده اند، فرصت برسی تمامی این دوران در حوصله این یاد داشت نیست اما آنچه نویسنده در دوران جمهوری اسلامی افغانستان از نزدیک شاهد آن بوده است در این یادداشت بصورت اجمالی مرور خواهد شد.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
گزارش

هشت مارچ؛ تدوام سرکوب زنان و افشای جنایات طالبان

دیروز، هشتم مارچ و روز جهانی زن بود؛ روزی که در سراسر جهان بزرگداشت شد و از برابری جنسیتی و دستاوردهای زنان در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی سخن گفته شد.

اما در افغانستان، در این روز نیز سرکوب زنان از سوی گروه تروریستی طالبان ادامه داشت و موارد بیشتری از جنایات این گروه علیه زنان افشا شد.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
گوناگون

«زن و خدایان مذکر»

مفهوم خدا یا خدایان، توسط بشریت در دوران طفولیت از روی ناآگاهی ایجاد شد. این امر هزاران سال از آن زمان به بعد توسط طبقات حاکم تداوم یافته است تا به نفع خود در استثمار و تسلط بر اکثریت مردم و اسیر نگه‏داشتن آن‏ها در برابر جهل و بی‌خردی باشد.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
رویکرد نیمرخ

حال و آینده جنبش اعتراضی زنان افغانستان

جدال زنان و حاکمیت در افغانستان در یک قرن گذشته پرفراز و فرود است. حاکمیت گاهی تمام قد از زنان حمایت کرده و زمانی آنها را از ابتدایی ترین حقوق انسانی شان محروم کرده است.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
تحلیل و ترجمه

تجسم غیبت زن افغانستانی

این نوشته سفیدخوانی اثر تازه‌ی مصطفا صمدی شاعر هراتی به نام «زنمرگی» است که به غیبت زن افغانستانی در وضعیت کنونی کشور پرداخته است. در ابتدا به چندوچون این غیبت، اشاراتی می‌رود که در ادامه با تمرکز بر کتاب زنمرگی، بیشتر گشوده می‌شود.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
تحلیل و ترجمه

اگر جهان در پی نجات زنان نیست، اشک تمساح هم نریزد!

به کشورهای ذی‌دخل در قضایای افغانستان به عنوان کلام آخر باید گفت که اگر در پی نجات ما زنان افعانستان از بحران موجود نیستید، باشد، ما را به حال خودمان بگذارید و دیگر بر ما اشک تمساح نریزید! به قول  شاعر : «از طلا گشتن پشیمانیم ما را مس کنید!».

ویژه‌نامه ۸ مارچ
تحلیل و ترجمه

زن و اسلام سیاسی

سخن‌ گفتن از برابری زن، در زمینه‌یی که اساساً مردانه و ضدآزادی‌ست، به طنز تلخی می‌ماند که صرفاً مایۀ آزار است. نابجا، پرگویانه و حتی انحرافی. فضای واقعی وقتی از تمام جهات، به واسطۀ نظامی آیینی-اساطیری، توتالیتر، مردانه و مطلقاً ضد واقعیت، آن‌هم به طرز تاریخی و فرهنگی اشغال شده‌ باشد، پیشکش مفهوم عدالت و برابری چه معنا دارد؟

ویژه‌نامه ۸ مارچ
تحلیل و ترجمه

چرا اسلامگرایان و جوامع سنتی از زنان می‌ترسند؟

سیمون دوبووار، پیامبر فلسفی و تاریخی زنان در مصاحبه‌ای که در سال 1972 میلادی با آلیس شوارتزر یکی از فمینیست‌های مشهور آلمان انجام داد دو پله را برای آغاز زندگی انسانی و برابر برای زن ضروری دانست: حق کار در بیرون از خانه و خودداری از ازدواج.

کابل تا الجزایر
ترجمه

از کابل تا الجزیره: اسلام‌گرایی؛ پروژه‌ای علیه زنان

هدف، تأسیس امارت است، یعنی دولت اسلامی، عذرخواهی، تطهیر جامعه مسلمانان. ابزار مورد استفاده خشونت و ظلم علیه همه مخالفان تحقق این پروژه سیاسی بر اساس «فکر واحد» است که در دین تنها بهانه‌ای می‌یابد. هدف اصلی نابردباری اسلامی، زنان هستند. تصادفی نیست.

فرمان‌های طالبان
گزارش

فرمان‌های طالبان

گروه تروریستی طالبان پس از اشغال کابل فوری با صدور فرمان‌های کتبی و شفاهی به محدودسازی زندگی زنان پرداختند. فرمان‌های طالبان بخش‌های مختلف زندگی اجتماعی و خصوصی زنان حتا بدن و سلامت زنان را در بر می‌گیرد. نیمرخ به مناسبت هشتم مارچ، روز جهانی زن که حدود یک سال و هفت ماه از سلطه‌ی طالبان بر افغانستان می‌گذرد، برخی از فرمان‌های طالبان را بررسی کرده که مستقیماً به هدف وضع محدودیت بر زنان صادر شده است.

نخستین حضور زنان
گوناگون

نخستین حضور اجتماعی زنان در دوره امان‌الله خان

برای اولین بار مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان به گونه‌ی جدی در زمان شاه امان‌الله خان با حضور ملکه ثریا به عنوان همسر شاه و حامی زنان ثبت تاریخ شد. ملکه ثریا برخلاف زنان پادشاهان قبل و بعد از خود فقط همسر پادشاه نبود، بلکه او در تصمیم‌گیری‌های حکومتی به خصوص در قبال زنان دخیل بود و نقش مهمی را بازی می‌کرد.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
محاکم صحرایی طالبان
گزارش

محاکم صحرایی طالبان در 2022 به روایت آمار

نیمرخ دریافته است که گروه طالبان در یک سال گذشته بدون طی مراحل قضایی پرونده‌های متهمان در اکثریت مطلق موارد زنان، مردان و کودکان را محاکمه صحرایی و در ملأ عام با سنگسار، تیرباران، قصاص، نمایش جسد و ضرب شلاق مجازات کرده‌اند.

ویژه‌نامه ۸ مارچ
تحلیل و ترجمه

نخستین هشت مارچ در افغانستان

امیلیا اسپارتک از 110 سال بدین طرف زنان آگاه جهان از این روز در کشورهای مختلف و به اشکال مختلف، مانند راهپیمایی‌ها، کنفرانس‌ها، پایکوبی‌ها با

8 مارچ ۲۰۲۳ – تمامی حقوق برای نیمرخ محفوظ است.