موسسه مساعدت بشری ملل متحد یا “اوچا” پس از بررسیهای اولیه اعلام کرد که ۲۷ هزار نفر از ولسوالی بلخاب ولایت سرپل آواره شدهاند.
در گزارش که اوچا امروز(پنجشنبه، ۱۶ سرطان ۱۴٠۱ خورشیدی) نشر کرد، آمده است که «در پی جنگ اخیر در ولسوالی بلخاب در ولایت سرپل در شمال کشور، دست کم ۲۷ هزار نفر آواره شدهاند.»
اوچا افزوده است که همکاران این موسسه در حال آمادهسازی و تامین مواد غذایی و سایر کمکها به بیش از ۱٠ هزار نفر در بلخاب هستند.
در همین حال، اوچا تأیید کرده است که شمار زیادی از خانوادهها به ولایتهای همجوار بلخاب در شمال کشور و به ولایت بامیان در مناطق مرکزی بیجا شدهاند.
براساس گزارش اوچا، در ولایت بامیان، بیش از شش هزار بیجا شده داخلی وجود دارد که سازمان ملل و شرکای بشردوستانه ملل متحد غذا، مراقبتهای صحی، آموزشی و حمایتهای روانی اجتماعی و همچنین کمکهای نقدی و سایر تدارکات را به مردم ارائه خواهد کرد.
ارچند بخاطر ممانعت طالبان از فعالیت رسانهها و گزارشگران نهادهای حقوق بشری تاهنوز آمار مشخص قربانیان و بیجاشدگان حمله طالبان بر مردم بلخاب مشخص نیست، اما براساس آمار تقریبی که مردم محل و بیجاشدگان در بامیان به رسانهها گفتهاند، حدود ۵٠ غیرنظامی به شمول زنان، کودکان و افراد کهنسال توسط جنگجویان طالبان کشته شده و بیش از ۵٠ هزار نفر از این ولسوالی آواره شدهاند.
شماری از بیجاشدگان که در کوههای مربوط به یکاولنگ بامیان رسیده به رسانههای محلی گفتهاند بیشتر آوارگان بلخاب از ترس طالبان در کوهها پناه برده و به آب، نان، دارو و پوشاک و سرپناه دسترسی ندارند.
براساس اطلاعات این منابع، گروه طالبان در داخل بلخاب و مناطقی از ولایت بلخ مانع کمکرسانی مردم و سازمانهای خیریه به آوارگان بلخاب شدهاند و خبرنگارانی را که قصد داشتند از وضعیت آنان گزارش تهیه کنند، تهدید کردهاند.
گروه طالبان پس از اختلاف با مهدی مجاهد، از فرماندهان محلی خود در بلخاب با لشکر ۸ هزار نفری به تاریخ ۳ سرطان ۱۴٠۱ خورشیدی بر بلخاب حمله کرد. پس از سه شبانه روز جنگ این فرمانده طالبان با افراد تحت امرش از مرکز ولسوالی فرار کردند اما جنگ گروه طالبان با مردم محلی ادامه یافت. براساس تصاویر نشر شده از بلخاب، زنان، کودکان، پیرمردان و افراد غیرنظامی توسط طالبان کشته و سر بریده شده و جنگجویان طالبان بسیاری از بازارهای بلخاب و خانههای مردم را به آتش کشیدهاند.
برخی از آوارگان بلخاب به رسانههای محلی در بلخ و بامیان گفتهاند که چندین زن و کودک از اثر سرما و گرسنگی و مریضی جان باختند و دست کم دو زن باردار در کوهها بدون هیچگونه امکان بهداشتی و دارو زایمان کردند.