پایان سومین روز نشست اسلو در ناروی. نشستی که حاشیههای زیادی داشت. شماری از فعالان زن به شمول اشتراک کنندهگان در این نشست میگویند: این گونه نشستها زمینه را برای به رسمیت شناختن طالبان فراهم میکند. وزیر امور خارجه ناروی قرار است در مورد نتایج این نشست به شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز معلومات بدهد، اما برایند این نشست آیا چیزی است که زنان افغانستان میخواهند؟
شاهگل رضایی میگوید: «برداشت من به عنوان اشتراک کننده در نشست اسلو این است که نباید به طالبان تریبون داده شود، ولی جهان بر اساس منافع خود تصمیم میگیرد.
ایشان با تأکید بر اینکه مشروعیت جهانی وابسته به مشروعیت داخلی است افزود: طالبان شایستۀ به رسمیت شناختن نیستند.
وی تصریح کرد که نمایندهگان زنان افغانستان در نشست اسلو، روایت متفاوتی از روایت یک طرفۀ طالب به جهان ارایه دادند.
شاهگل رضایی خاطرنشان کردهاست که با خلق روایتی از وضعیت افغانستان به جهان گوشزد کردیم که واقعیت افغانستان چیزی که با الفاظ مقبول در نشستها ارایه میشود نیست، واقعیت افغانستان درد، شکنجه و بازداشت و اجازه ندادن دختران به آموزش است.
در همین حال، نرگس نهان، وزیر معادن و پطرولیم حکومت پیشین میگوید که جهان هرچند در ظاهر اعلام میکند که طالبان را به رسمیت نمیشناسند، اما تمام شاخصهایی که نشان دهندۀ به رسمیت شناختن یک حکومت است در تعامل جهان با گروه طالبان دیده میشود.
او افزود:«کشورهای جهان با طالبان جلسه میگیرند و برنامههای کلان بینالمللی همچون نشست برای آنان ترتیب میدهند که خود نشاندهندۀ تمایل جهان برای به رسمیت شناختن طالبان است».
او که به نشست اسلو دعوت شده بود اما اشتراک نکرد، میگوید که این پروسه را با شیوهای که به پیش میرفت قابل پرسش میداند و به این باور است که این گونه نشست بیشتر از این که به نفع زنان افغانستان باشد، به نفع طالبان است. وضعیت زنان معترض پس از برگشت طالبان از ناروی و افزایش فشارها بر زنان و حامیان زنان به مراتب بیشتر خواهد شد. آمریکا و متحدانش با توجه به میزان رقابتها با قدرتهای دیگر، ارزشهای مختلف از جمله حقوق بشر و حقوق زنان را از طریق تعامل با طالبان زیرپا خواهند گذاشت.
فرحناز مصطفوی، از فعالان زن در کشور میگوید: اینچنین استیج دادن با اشکال غیررسمی به گروه تروریستی طالبان معنایی جز به رسمیت شناختن این گروه نیست. جهان تا زمانیکه گروه طالبان تعهدات جهانی از جمله تشکیل دولت فراگیر، رعایت حقوق بشر از جمله زنان، دختران، مبارزه با تروریسم و عدم همکاری با گروههای تروریستی دیگر را عملی نکند، آنان را به رسمیت نخواهند شناخت. کشورهای رقیب آمریکا که هرازگاهی نقش مهمی در قبال وضعیت افغانستان دارند حضور نداشتند و این ممکن است روی نتیجه و برایند این نشست تأثیرگذار باشد.
شینکی کروخیل میگوید: طالبان باید در پالیسیها و عملکردهایشان در مواجه با زنان تغییر ایجاد کنند. در دومین روز برگزاری نشست اسلو، نمایندهگان زنان افغانستان اعلام کردند که برگزاری این نشست مشروعیت بخشی به گروه طالبان تلقی میشود و جهان نباید با برگزاری این گونه نشستها زمینۀ به رسمیت شناختن طالبان را فراهم کند. آنان تأکید کردند که کشورها در صورت راهاندازی چنین گفتمانهایی باید همه شمول بودن، حضور مستقلانۀ نمایندهگان، قوانین و تعهدات بینالمللی افغانستان را در نظر بگیرند.
نشست اسلو در حالی پایان یافته که برایند آن به دلیل پنهانی انجام شدن این نشست هنوز گنگ و پرسش برانگیز است. دختران بازداشت شده آزاد نشدند و طالبان وعدۀ روشنی در قبال زنان به جهان ندادهاند.
گفتنی است که امروز چهارشنبه 6دلو، شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد وضعیت افغانستان نشست برگزار میکند و قرار است وزیر امور خارجه ناروی در کنار دبیر کل سازمان ملل متحد و دیبورا لاینز در مورد نشست اسلو در مورد افغانستان معلومات ارایه کنند.
«شب که ناپدریام به من تجاوز کرد…»
خودش را «گندم» معرفی میکند، خالکوبی ظریف روی گردنش، موهای که دخترانه کوتاه شده است، دستانی نه چندان ظریف و ناخنهای لاک خورده و لحن خاص حرف زدنش همگی نشان میدهند او زن است که در کالبد یک مرد به دنیا آمده...
بیشتر بخوانید