دو جنبش زنان معترض افغانستان با برگزاری یک تجمع اعتراضی و صدور قطعنامه مشترک به مناسبت 15 اگست، دومین سالروز سقوط نظام جمهوری و روی کار آمدن گروه تروریستی طالبان، خواهان حمایت جامعه جهانی از موضع زنان افغانستان و تلاش برای ایجاد یک نظام دموکراتیک شدهاند.
جنبش زنان عدالتخواه افغانستان و جنبش زنان افغانستان برای برابری امروز(شنبه، 21 اسد 1402 خورشیدی) در شهر اسلام آباد پاکستان تجمع اعتراضی برگزار کردهاند.
در قطعنامهای که این جنبشها به نیمرخ فرستادهاند، 15 اگست 2021 میلادی را روز سیاهی خوانده که «دستاوردهای چندین ساله در بخشهای مختلف به خصوص در بخش حقوق بشر و حقوق زنان را به یکباره ضرب در صفر نموده است.»
در قطعنامه این هردو جنبش آمده که این وضعیت افغانستان «برای جهان مدعی دموکراسی و کشورهای حامی آزادی یک شکست تلخ و یک عقبگرد ننگین است.»
این زنان معترض با استناد به گزارشهای سازمانهای بینالمللی به آپارتاید جنسیتی که طالبان علیه زنان به راه انداختهاند و جنایات جاری از سوی این گروه علیه شهروندان افغانستان اشاره کردهاند.
براساس گزارش سازمان ملل متحد گروه طالبان «از ماه سپتامبر 2021 تا ماه می 2023 بیش از 50 فرمان صادر کرده است که هدف آنها محدود کردن زنان و دختران است. آخرین فرمان این گروه در 6 جولای 2023 صادر شد و فعالیت زنان آرایشگر را منع میکرد. طالبان اعتراضات زنان آرایشگر را نیز سرکوب کردند.»
در مورد کشتار غیرنظامیان تحت سلطهی طالبان نیز به گزارشی از هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان اشاره کردهاند.
«در گزارش یوناما به تاریخ 27 جون 2023 آمده است که از زمان آغاز حاکمیت طالبان در اگست 2021 تا پایان ماه می 2023 در حدود 3774 نفر تلفات افراد غیرنظامی شامل 1095 کشته و 2679 زخمی بوده است که هدف حملات هدفمند با استفاده از مواد منفجره قرار گرفته اند. این در حالی است که طالبان دستاورد اصلی خود را آوردن امنیت اعلام میکنند.»
این هردو جنبش اعتراضی گفتهاند که طالبان زنان معترض را با خشونت سرکوب، گرفتار، زندانی و شکنجه میکنند.
«گروه طالبان با رویکرد خشن علیه زنان معترض به سیاستهای طالبان، همواره تجمعات و تظاهراتهای مسالمت آمیز زنان را با توسل به خشونت به هم زده است. از زمان به قدرت رسیدن طالبان تا به امروز تعداد زیادی از زنان معترض بدون [تفهیم] اتهام به صورت خودسرانه توسط طالبان دستگیر، برای مدتزمانهای مختلف زندانی و در نهایت در بدل ضمانت، امضای قرارداد عدم فعالیت ضد طلبان و وساطت افراد سرشناس آزاد شدهاند. طالبان هیچ پایبندی به حق آزادی بیان و حق مشارکت در اجتماعات برای شهروندان افغانستان قائل نیست.»
در قطعنامه مشترک این هردو جنبش اعتراضی زنان آمده است که خشونتهایی شبیه ازدواج اجباری دختران در سایه طالبان افزایش یافته است.
«ازدواج اجباری به عنوان یکی از نتایج محدودیت آموزش دختران به شدت افزایش یافته است.»
براساس آماری که سازمان بینالمللی مهاجرت(IOM) ارائه کرده، تنها این نهاد بین دسامبر 2022 و فبروری 2023، حدود 578 گزارش جداگانه ازدواج اجباری را دریافت نموده است که 361 مورد آن را ازدواج در سنین طفولیت تشکیل میدهد.
این زنان معترض همچنین گفتهاند که تبعیض قومی، غصب سرزمین و کوچهای اجباری یکی دیگر از جنایات طالبان علیه مردم افغانستان است که طالبان طی دو سال اخیر به آن اقدام کردهاند.
«اقوام افغانستان نه تنها در [رژیم] تکقومی طالبان جایی ندارند بلکه با انواع تبعیضها، کوچهای اجباری، غصب زمینهای اجدادی، قتلهای دسته جمعی و دیگر بیعدالتیها مواجه هستند.»
در قطعنامه این معترضان به قتلهای مرموز و کشتار نظامیان و مخالفان طالبان نیز اشاره شده است.
«در دو سال [سلطهی] طالبان تعداد زیادی قتلهای خودسرانه توسط نظامیان طالبان و قتلهای مرموز که هیچگاه عاملان آن شناسایی و مجازات نشدهاند به وقوع پیوسته است. قربانیان این قتلها نظامیان پیشین، زنان، دختران و مخالفان طالبان بودهاند. هیچ سیستم قضایی برای رسیدگی و مجازات این قتلها وجود ندارد و طالبان خود را ملزم به رسیدگی به این موارد نمیدانند.»
این زنان معترض با اشاره به گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز به خفقان آزادی بیان نیز اشاره کرده و گفتهاند که در افغانستان تحت سلطهی طالبان برای رسانههای مستقل نیز جایی وجود ندارد.
«به گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) تنها در سه ماه اول به قدرت رسیدن طالبان 43 فیصد رسانهها ناپدید شدند. در گزارش این نهاد آمده است که از ابتدای حاکمیت طالبان تاکنون در حدود 84 فیصد زنان و 52 فیصد مردان کارمند رسانهها از کار بیکار شدهاند.»
این زنان معترض همچنین با استناد به سخنان ریچارد بنت، گزارشگر ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، جامعه جهانی را به عدم قطعیت در حمایت از زنان متهم میکنند.
آقای بنت در گزارش خود که چندی پیش به شورای حقوق بشر ملل متحد ارائه کرد تأیید کرد که «هرچند زنان افغانستان توانستهاند در سطح بین المللی در شورای حقوق بشر و شورای امنیت صدای خود را بلند نمایند، اما متاسفانه آنها از نشستهای مهم جامعه بین المللی که وضعیت افغانستان را مورد بحث قرار دادهاند کنار زده شدهاند. که در واقع با روحیه چهارچوب زنان، صلح و امنیت و کنوانسیون منع تمام اَشکال تبعیض علیه زنان مغایرت دارد.»
جنبش زنان عدالتخواه افغانستان و جنبش زنان افغانستان برای برابری با اشاره به این جنایتهای طالبان در افغانستان و وضعیت دشوار زنان، از جامعه جهانی خواستهاند که «در کنار زنان افغانستان بایستند و از آنان حمایت کنند.»
آنها هرگونه تعامل با طالبان را «مردود» دانسته و تنها راه حل بحران افغانستان را «زمینهسازی برای تشکیل یک حکومت ملی فراقومی، مبتنی بر انتخابات و خواست مردم و پاسخگو به مردم» دانسته است که به قوانین بینالمللی احترام بگذارد و با جهان تعامل مثبت داشته باشد.
این تجمع اعتراضی زنان در اسلام آباد در حالی برگزار میشود که امروز در داخل افغانستان در شهرهای کابل و تخار نیز تجمعات اعتراضی زنان برگزار شده است. همچنین قرار است معترضان در افغانستان و سراسر جهان از فردا یکشنبه، 13 اگست تا 20 اگست اعتراضات سراسری را تحت عنوان «هفته همبستگی با مردم افغانستان علیه گروه تروریستی، فاشیستی و تکجنسیتی طالبان» راهاندازی کنند.