گروه تررویستی طالبان با وضع محدودیت بر تولید محتوای نشراتی رسانهها و اجباری نمودن ماسک بر مجریان زن، تولید و نشر برنامه در مورد مشکلات بهداشتی زنان را نیز منع و آگهیدهی در باره آن را از طریق رسانهها «عامل ترویج فحشا» خواندهاند.
شماری از مجریان و کارمندان رسانهای درکابل به نیمرخ میگویند که گروه طالبان به رسانهها هشدار دادهاند، در صورت سرپیچی از این امر با مسؤولان و مجریان برنامه برخورد میکنند. آنان با کنترل 24 ساعتهی محتوای نشرات رسانهها کارمندان رسانهای را در تنگنا قرار داده و برنامههای مدنظر شان را بررسانهها تحمیل و نشر میکنند.
«نثار» نام مستعار یکی از کارمندان رسانهای زن در کابل که نمیخواهد نامی از او گرفته شود، میگوید: او در یکی از رسانههای شنیداری درشهر کابل مصروف تولید برنامهای بهداشتی است. قبلاً زنان زیادی در برنامههای رادیویی او تماس میگرفتند و از داکتر متخصص زنان در برنامه رادیویی، مشکلات شان را میپرسیدند، اما اکنون به دستور شفاهی طالبان، موارد بهداشتی و نسایی از فهرست برنامههای او حذف شده است و زنان نیز حق ندارند با رسانهها تماس بگیرند و یا با مجریان مرد صحبت کنند.
از صحبت کردن درمورد موضوعات چون: پریود، بکارت، دردهای حاملگی، پیشگیری از بارداری، بارداری خارج رحمی و مشکلات دوران بارداری، سقط جنین و دیگر موارد نسایی و بهداشتی را که سبب مشکلات جدی برای بانوان میشود، در رادیو و تلویزیون منع شدهایم.
نثار
به گفتهی نثار؛ طالبان به مسؤول این رسانه گفتند که صحبت کردن درمورد بهداشت و دیگر مسایل زنانه منجر به «ترویج فحشا میان زنان و دختران» میشود.
پس از دستور طالبان مبنی برحذف امراض نسایی از فهرست محتوای نشراتی برنامههای شنیداری، رسانهها تنها در بخش مشکلات بهداشتی، چون: کم خونی، کمبود ویتامینها و غیره برنامه تولید میکنند و یا با داکتران متخصص گفتگو میکنند.
ما مجبور شدیم که موارد مربوط به مسایل نسایی و بهداشتی و رسیدگی به آن را کنار بگذاریم و موضوعات امراض داخله، کم خونی و یا ویتامینها را در برنامههای خود بگیریم.
نثار
فایزه (اسم مستعار) یکی دیگر از کارمندان رسانهی تصویری درکابل با تأیید ممنوعیت آگاهیدهی امراض نسایی از طریق رسانهها به نیمرخ گفت که پس از نشر یک برنامه درمورد «راههای پیشگیری زنان از بارداریهای ناخواسته» از سوی استخبارات طالبان سرزنش شده است.
به گفتهی فایزه استخبارات طالبان طی تماس تلفنی و به گونهی شفاهی آنان را سرزنش و وادار به حذف این برنامه از صفحات مجازی تلویزیون کردند.
ویدیوی برنامه پس از نشر در صفحات مجازی اپلود شد، اما حدود یک ساعت پس از نشر آن استخبارات طالبان به مسؤول رسانه ما تماس گرفت و گفت که دیگر درمورد امراض زنانه در تلویزیون صحبت نکنید، هر زنی که مریض بود خودش نزد داکتر میرود ضرور نیست که شما در تلویزیونها جار بزنید.
فایزه
از نظر این کارمندان رسانهای، خودآگاهی از مسایل بهداشتی و نسایی نیاز اشد زنان است، بخصوص زنانی که سطح سواد و تعلیم آنان پاییناند و «برنامههای آموزشی صحی تا حدی میتوانست به آنها انگیزه بدهد که وقتی با مشکلات صحی روبهرو میشوند توانایی تشخیص و مراجعه برای درمان آنرا داشته باشند.»
به باور آنان هنوزهم بسیاری از خانوادهها تا وقتی مسأله مرگ و زندگی زنان نباشد، آنان را اجازهی نمیدهند به داکتر مراجعه کنند و خودآگاهی زنان در این مورد باعث نجات جان زنان میشوند.
برنامههای آموزشی صحت زنان درحالی از رسانههای افغانستان حذف و سانسور میشود که مسؤولان صحی افغانستان از افزایش امراض زنانه و مرگ و میر مادران و نوزادان خبرداده است.
داکتر نجمالسما شفاجو، رییس انجمن داکتران نسایی و ولادی افغانستان به رسانهها گفته است که بر اساس آخرین ارقام که از سوی وزارت صحت عامه طالبان اعلام شده است، در هر ۱۰۰ هزار زایمان زنده ۶۳۸ زن و در هر ۱۰۰۰ ولادت زنده ۲۲ نوزاد جانهایشان را از دست میدهند.
از نظر او عدم آگاهی و عدم دسترسی زنان به خدمات صحی، یکی از عوامل افزایش مرگ و میر مادران و نوزادان به شمار میرود. عاملی که در خیلی از موارد سبب مرگ زنان میشود، آگهیدهی و آموزش در بارهی آن از سوی طالبان ترویج فحشا تلقی میگردد.