نشست سه روزه وزارت خارجهی ناروی در مورد افغانستان با حضور هیأتی از گروه تروریستی طالبان، نمایندگان سازمان ملل و نمایندههای کشورهای مختلف در شهر اسلو در جریان است.
این نشست روز سهشنبه (۲۳ جوزای ۱۴۰۲ خورشیدی) آغاز شده بود و قرار است که امروز و فردا نیز ادامه داشته باشد.
بر اساس گزارش رسانهها، عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجهی طالبان، شمسالدین منصور، از وزارت داخله و روحالله عمر، از وزارت دفاع در ترکیب هیأت گروه تروریستی طالبان در اسلو حضور دارند.
رسانههای ناروی به نقل از آنیکن هویتفلد، وزیر امور خارجهی آن کشور نوشته است که سه نفر از کابل در این نشست دعوت شدهاند که اعضای طالبان نیستند.
وزیر خارجه ناروی اشتراک طالبان را در چنین نشستهایی «به نفع افغانستان و ناروی» دانسته است و گفته که به نفع هردو کشور است که«نمایندگان طالبان در مورد وضعیت افغانستان پاسخگو باشند و افغانستان بار دیگر تبدیل به پایگاهی برای تروریزم نشود.»
این دومین نشست در اسلو، پایتخت ناروی است که با حضور نمایندگان گروه تروریستی طالبان برگزار میشود. اولین نشست سال گذشته با حضور امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی این گروه برگزار شده بود.
در نشست سال گذشته، هدا خموش به نمایندگی از زنان معترض افغانستان دعوت شده بود، اما او به نیمرخ گفت که در نشست امسال دعوت نشده است.
هرچند که هنوز فهرست اشتراک کنندگان نشست ناروی اعلام نشده، اما منابع میگویند همهی افرادی که از کابل دعوت شدهاند، از حامیان طالبان هستند.
«حمایت آشکار از طالبان»
همزمان با برگزاری این نشست، زنان معترض افغانستان دولت ناروی را به «حمایت آشکار» از گروه تروریستی طالبان متهم کردند. اعضای«شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان» در اعتراضی که روز سهشنبه در یک فضای سربسته در کابل برگزار کردند، گفتند که این بار دوم است که ناروی «زیر پای طالبان فرش قرمز پهن میکند.»
بر اساس ویدیوها و اعلامیهای که از این اعتراض به نیمرخ فرستاده شده است، این زنان معترض دعوت از طالبان را برای شرکت در نشست اسلو «حمایت آشکار» از این گروه میخوانند.
آنها میگویند، با آنکه طالبان در فهرست تحریمهای سازمان ملل متحد قرار دارد و نباید اجازهی سفر به بیرون از افغانستان داشته باشند، اما دیده میشود که «این گروه تروریستی بهطور آزادانه به کشورهای متعدد سفر کرده و با مقامات کشورها دیدار میکنند.»
زنان معترض میگویند که خواست ما از جامعهی جهانی و به ویژه کشور ناروی این است که «با طالبان معامله نکنند، در حق مردم و بخصوص زنان افغانستان ظلم و خیانت نکنند.»
آنها میگویند: «طالبان ناقضان حقوق بشر هستند و کردار شان مخالف موازین منشور سازمان ملل متحد است، اما جامعهی جهانی در برابر این جنایات علنی سکوت اختیار کردهاند و نظارهگر هستند.»
زنان معترض میگویند که «مردم افغانستان از رفتار دوگانهی جامعهی جهانی خسته شده و هرگونه تعامل، نشست، دیدار و گفتوگو با این گروه تروریستی را مردود شمرده و تحریم میکنند.»
اعتراض شهروندان افغانستان در ناروی
همزمان با برگزاری نشست اسلو، شماری از شهروندان افغانستان که مقیم ناروی هستند نیز به برگزاری این نشست اعتراض کردند. معترضان در مقابل وزارت خارجهی ناروی تجمع کرده و شعارهای «نه به طالبان» و «نه به تروریسم» را سر میدادند و خواستار عدم به رسمیتشناسی این گروه شدند. آنها در مقابل وزارت خارجهی ناروی، به رسم اعتراض پرچم گروه تروریستی طالبان را نیز آتش زدند.
مینه رفیق، فعال حقوق زنان ساکن ناروی، ابتدا در مقابل هوتل محل اقامت هیأت طالبان در اسلو اعتراض کرد. او به نیمرخ گفت که پولیس ناروی «بیاحترامانه» او را از مقابل هوتل دور کرد، اما او با پرچمی که روی آن نوشته شده بود «به رسمیت شناختن طالبان مساوی با مشروعیت بخشیدن به تروریسم است» به پارکینگ هوتل رفت و حتا شماری از اعضای هیات گروه طالبان میتوانستند او را از پنجرههای هوتل ببینند. او افزود که سپس به مقابل وزارت خارجهی ناروی رفت و اعتراض خود را با شماری دیگر از شهروندان افغانستان ادامه داد.
این فعال حقوق زنان گفت که هدف ما از این اعتراض این بود که از دولت ناروی بخواهیم تمام ارتباط خود را با گروه طالبان قطع کند. او میگوید که ما به عنوان پناهنده و شهروند ناروی، هر ماه 40 درصد از درآمد خود را به دولت این کشور مالیه میدهیم و از دولت ناوری می خواهیم که «از پول ما طالبان را در وطن دوم ما که ناروی است، نخواهند.»
خانم رفیق میگوید که «طالبان خوب و بد ندارند، طالب طالب است، یک گروه تروریستی فاشیستی». به گفتهی این فعال حقوق زنان، اعتراضات آنها علیه دعوت اعضای طالبان به ناروی و به رسمیت شناختن این گروه، تا 18 ماه جون ادامه خواهد داشت.
زنان معترض و شهروندان افغانستان پیش از این نیز بارها به برخورد دوگانهی جامعهی جهانی با گروه تروریستی طالبان اعتراض کردهاند و خواستار پایان دادن به چنین رفتاری شدهاند. شهروندان افغانستان از جامعهی جهانی میخواهند که با حمایت از اعتراضات زنان و مردم کشور، برای آیندهی عاری از خطر تروریسم در منطقه و جهان و ایجاد یک حکومت سکولار و برخواسته از ارادهی مردم افغانستان، زمینهی سرنگونی گروه تروریستی طالبان را فراهم کنند.