گیسو ارزگانی
جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان علیه طالبان در آستانهٔ فرا رسیدن هشتم مارچ، روز همبستگی زنان جهان، خواستار اقدامات فوری جهان علیه طالبان و سیاستهای سرکوب گرایانهٔ آنان در برابر زنان افغانستان شدند.
جنبش زنان برای صلح و آزادی در یک گردهمایی اعتراضی و صدور اعلامیه گفتهاند که ۴۸ سال پس از بهرسمیت شناخته شدن هشتم مارچ بهعنوان روز جهانی زن از سوی سازمان ملل متحد، افغانستان یگانه کشوری است که زنان تحت حاکمیت گروه تروریستی و افراطی طالبان از حقوق اولیه و اساسی زندگی خود محروماند.
این جنبش همچنان گفتهاست که در طی سه سال و هفت ماه حاکمیت طالبان در افغانستان، زنان با صدور بیشتر از ۹۰ فرمان از سوی رهبر این گروه از حق تحصیل، کار و آزادی محروم شده و با تبعیض جنسیتی روبهرو بودهاند.
زنان معترض همچنان دربارهٔ پیامدهای وحشتناک وضعیت تأسفبار زنان افغانستان نیز هشدار داده و بر پیگرد قانونی طالبان در دادگاههای ویژه تأکید کردند.
«ما زنان افغانستان از جامعهٔ جهانی و سازمان ملل متحد میخواهیم که طالبان را بهرسمیت نشناسند، در عوض تبعیض جنسیتی در افغانستان را بهرسمیت شناخته و عاملان آن را مورد پیگرد قانونی قرار دهند.»
در همین حال ائتلاف مستقل جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان نیز طی یک گردهمایی اعتراضی در کابل، خواستار موضعگیری قاطع جهان در برابر آپارتاید جنسیتی در افغانستان شدند.
در اعلامیهای که از سوی این ائتلاف منتشر شده، آمدهاست: «ما خواهان بهرسمیت شناخته شدن سرکوب زنان در افغانستان بهعنوان آپارتاید جنسیتی در مجامع بینالمللی هستیم.»
ائتلاف مستقل جنبشهای اعتراضی زنان همچنان خواهان اعمال فشارهای دیپلماتیک و تحریمهای هدفمند علیه عاملان سرکوب زنان و حمایت همهجانبه از جنبشهای مقاومت زنان در داخل و خارج افغانستان شدند.
جنبش زنان مقتدر افغانستان نیز در آستانهٔ هشتم مارچ، طی یک گردهمایی اعتراضی خواستار رسیدگی به وضعیت زنان مهاجر افغانستان در پاکستان شدند.
در بیانیهٔ این جنبش آمدهاست: «درحالیکه جهان در روز جهانی زن از تلاشها و دستاوردهای زنان برای برابری، آزادی و عدالت تجلیل میکند، زنان مهاجر افغانستان در پاکستان با خطر اخراج اجباری مواجهاند. ما نگرانی عمیق خود را نسبت به وضعیت زنان پناهجوی افغانستان که به دنبال امنیت و زندگی بهتر از افغانستان خارج شدهاند، ابراز میداریم.»
جنبش مقتدر زنان افغانستان همچنین خاطر نشان کردهاست که باز گرداندن این زنان که فعالان حقوق زن میباشند، میتواند زندگی و آیندهٔ آنان را بهخطر بیندازد.
جنبش زنان مقتدر افغانستان از حکومت پاکستان خواستهاست که در تصمیمگیریهای خود ملاحظات انسانی را در نظر گرفته و زمینهای را فراهم کند که این زنان بتوانند در امنیت زندگی کنند.
جنبش زنان ولایت بلخ نیز طی یک گردهمایی اعتراضی و صدور بیانیه با تأکید بر شعار «نان، کار و آزادی» خواستار اقدامات فوری و جدی جهان علیه طالبان و سیاستهای زنستیزانهٔ این گروه شدهاست.
در بیانیهٔ این جنبش آمدهاست: «ما از جامعه جهانی، سازمانهای حقوق بشری و نهادهای بینالمللی میخواهیم که در برابر این ستم سکوت نکنند و برای رفع این بحران انسانی اقدامات فوری و جدی اتخاذ نمایند.»
این اعتراضات زنان در آستانهٔ روز جهانی زن درحالیاست که گروه طالبان در بیشتر از سه سال سلطه بر افغانستان با صدور دهها فرمان، زنان را از جامعه محو و به سیاستهای سرکوبگرایانه علیه زنان شدت بخشیدهاست.