سازمان ملل متحد در یک بیانیهای به مناسبت ۲۵ نوامبر، روز جهانی محو خشونت علیه زنان اعلام کرده است که ۹٠ درصد زنان افغانستان قربانی خشونت میشوند.
یوناما یا دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل، امروز پنجشنبه، ۲۵ نوامبر ۲٠۲۱ میلادی با نشر اعلامیهای گفته که سازمان ملل خواستار همبستگی و تعهد برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران در میان بحرانهای بشری گردیده است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد در پیام ویدیویی به مناسبت ۲۵ نوامبر گفته است: خشونت علیه زنان و دختران، امروز همچنان فراگیرترین و مهمترین موضوع حقوق بشری در جهان میباشد. این یک جنایت نفرت انگیز و هم یک وضعیت اضطراری صحت عامه است که عواقب گسترده ای برای میلیونها زن و دختر در هر گوشه از جهان دارد.
در همین حال، یوناما نیز خشونت مبتنی بر جنسیت را به عنوان یک تهدید جدی برای زنان و دختران و یک مانع بزرگ برای دستیابی به توسعه پایدار و صلح در جهان دانسته است.
به گفتهی یوناما، خشونت علیه زنان یک همهگیری نامرئی است که با همهگیری کرونا در سطح جهان افزایش یافته است.
براساس آماری که یوناما ارائه کرده به سطح جهانی، از هر ۳ زن، ۱ نفر خشونت فیزیکی یا جنسی را تجربه کرده است که عمدتاً توسط یک شخص نزدیک به وی صورت گرفته است.
اما در این میان، افغانستان یکی از بالاترین ارقام خشونت علیه زنان را در سطح جهان دارد، به طوری که از هر ۱۰ زن، ۹ زن در جریان زندگی خود حداقل یک نوع خشونت را از یک شخص نزدیک به خود تجربه کردهاند.
دیبرا لاینز، نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل برای افغانستان گفته است: «ما باید با هم برای مقابله با این همهگیری نامرئی اقدام کنیم. باید از خشونت جلوگیری کرد، ما باید نگرشهایی را که باعث شرمساری بازماندگان و حمایت از خشونت شود، تغییر دهیم، ما باید از خدمات برای بازماندگان حمایت نماییم.»
خانم لاینز افزوده است که جامعه جهانی باید به صداها و تجربیات زنان و دختران افغان گوش دهد و فوراً به نیازهای آنها، به ویژه قربانیان خشونت و کسانی که با اشکال گوناگون و مرتبط تبعیض روبرو هستند، پاسخ دهد.
یوناما همچنان گفته است که خشونت حقوق و آزادیهای زنان افغانستان را محدود و آنها را از دسترسی به خدمات محروم کرده است.
در همین حال، آلیسون دیویدیان، نماینده دفتر زنان سازمان ملل متحد در افغانستان گفته است: «خشونت علیه زنان در حد هشداردهندهای افزایش یافته و خدمات نجات برای زنان بازمانده از خشونت به دلیل ترس از مورد هدف قرار گرفتن بسته شده است.»
او افزوده است که خشونت مبتنی بر جنسیت تأثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی زنان دارد و پتانسیل آنها را برای پیشرفت و داشتن زندگی آزاد و برابر محدود میکند.
کمپین ۱۶ روزهای محو خشونت علیه زنان از امروز، ۲۵ نوامبر در سراسر جهان آغاز شده و تا ۱٠ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر ادامه مییابد. در این مدت دولتها و سازمانهای مدافع حقوق بشر و برابری جنسیتی تلاش و دادخواهی میکنند تا در وضعیت زنان و قوانین تغییرات مثبت به میان بیاید، اما زنان افغانستان پس از بیست سال تجربهی دموکراسی دوباره تحت حاکمیت گروه طالبان قرار گرفتهاند؛ درحالی که این گروه هیچ یک از لوایح و قوانین ملی و بینالمللی مبتنی بر برابری جنسیتی و حفاظت از حقوق زنان را قبول ندارند و طی صد روز گذشته محدودیتهای شدیدی بر زنان وضع کرده و آنان را از دسترسی آزاد به خدمات آموزشی، صحی و کار منع کردهاند.