قرار است هفته آینده نشستی در دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد بدون حضور زنان افغانستان برگزار شود و درخواست مکرر زنان افغانستان برای شرکت در این نشست از سوی سازمان ملل پذیرفته نشده است.
گفته میشود در نشست آتی که به میزبانی آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد تدویر خواهد یافت، بیش از 20فرستاده ویژه برای افغانستان از کشورهای مختلف و همچنان فرستادگان ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان و سازمان همکاری اسلامی اشتراک خواهند کرد. بحث روی وضعیت بحرانی افغانستان و تخریب مداوم حقوق زنان، از جمله ممنوعیت کار زنان افغانستانی در سازمان ملل محور اصلی این نشست خوانده شده است.
اما سازمان ملل حضور زنان افغانستان در این نشست را نپذیرفته است. اصیلا وردک، فعال حقوق بشر با نشر مقالهای در مورد این نشست و رد شدن درخواست حضور زنان از سوی سازمان ملل نوشته است که «ما همیشه درخواست یک کرسی را داریم و فقط یک ساعت از این جلسه دو روزه را خواستهایم. اما به ما گفتهاند امکانپذیر نیست. این محرومیت چه پیامی برای طالبان، زنان افغانستان و سایر نقاط جهان در مورد جایگاه واقعی سازمان ملل میفرستد؟»
خانم وردک همچنان نوشته است که «ما درک نمیکنیم که چرا زنان افغانستان به طور کامل از نشست دوحه محروم شدهاند، در حالی که این نشست از سوی سازمان ملل متحد برگزار شده است و این سازمان موظف به اجرای قطعنامه 1325 شواری امنیت[مبنی بر رعایت برابری جنسیتی] است. نمایندگان جهانی، تقریباً همه مردان هستند که بدون حضور ما [زنان افغانستان] در بارهی ما صحبت خواهند کرد.»
خانم وردک در ادامهی این مقاله نوشته است که در قطعنامه 1325 شورای امنیت که دستور کار زنان، صلح و امنیت را تثبیت میکند، اهمیت مشارکت زنان در جلسات مانند دوحه در سال 2000 میلادی یعنی بیش از دو دهه پیش به رسمیت شناخته شد و مورد تأیید قرار گرفت.
آمنه محمد، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد پیشتر گفته بود که در نشست دوحه قرار است روی به رسمیت شناختن طالبان به عنوان حکومت مشروع افغانستان بحث شود. این گفتههای خانم محمد واکنشهای زیاد داخلی و خارجی را در پی داشته است و تاکنون گروههای مختلف در داخل و خارج از کشور واکنش نشان داده و به شخص آنتونیو گوترش نامه نوشتهاند که گفتههای آمنه محمد را پس بگیرد و به جای رفتارهای غیر مسئولانه، با طالبان به گونه اصولی برخورد کند.
اصیلا وردک نیز در این مقاله تأکید کرده دارد که «طالبان در مورد حقوق زنان گامهای بزرگی به عقب برمیدارند، نباید حرفی در مورد به رسمیت شناختن این گروه گفته شود و در عوض باید تحریمهای بینالمللی بیشتری برای پاسخ به دستورهای این گروه اعمال شود.»
همچنان هدر بار، مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر در مورد عدم حضور زنان در نشست دوحه واکنش نشان داده و با نشر توییتی گفته است که «وقتی زنان افغانستان درخواست شرکت در این نشست را دارند و سازمان ملل متحد مسئول اجرای قطعنامه 1325 شورای امنیت است که میگوید زنان باید در بحثهای مربوط به آینده کشورشان مشارکت کامل داشته باشند، پس چرا این اتفاق نمیافتد؟»
هدر بار با تأیید گفتههای اصیلا وردک نوشته است که آنها درک میکنند که اقدامات طالبان خارج از کنترل جامعه جهانی است. او همچنین تأکید دارد که حذف کامل زنان افغانستان از نشست دوحه برایشان قابل درک نیست.