جوانان و چشمانداز صلح در افغانستان؛ برنامهای با این عنوان امروز(دوشنبه، اول جدی ۱۳۹۹خورشیدی) از سوی انستیتیوت حکومتداری خوب در کابل برگزار شد.
احمد اعتمادی رییس اجرایی این انستیتیوت گفت: سی سال از ایجاد طرح حکومتداری خوب میگذرد و ایجاب میکند در یک حکومت خوب شفافیت، حاکمیت قانون، پاسخگویی مسؤولان، تأمین مشارکت تمام قشرها در حکومت و توجه به محیط زیست صورت بگیرد.
او افزود که در این راستا هماهنگی دولت، سکتور خصوصی و جامعهی مدنی نیاز است.
به گفتهی اعتمادی، انستیتیوت مطالعات حکومتداری خوب در این بخش پژوهشهای علمی را ارایه کرده و کتاب و مقالههایی را پیشکش جامعه کرده است. این انستیتیوت به گونهی غیر انتفاعی دورنمایی را مد نظر دارد که توسط ارایهی طرحهایش جای خالی نمایش یک حکومتداری خوب را پر خواهد کرد.
نبیالله کروخیل یکی از جوانان ولسوالی اندر ولایت غزنی و یکی از عضوهای خانوادهی قربانی جنگ گفت: «ما انتظار پایان جنگ را میکشیم و هنوز آغوش ما برای پذیرفتن طالبان باز است. هرچند قربانیان زیادی دادهایم و عضوهای خانوادهی مان را از دست دادهایم.»
او افزود که جوانان افغانستان میتوانند با طالبان در میدان نبرد مبارزه کنند، اما جنگ راه حل نیست و صلح بهترین گزینه است. ما با وجود قربانیهای زیاد راضی استیم صلحی را بپذیریم که ارزشها و دستاوردهای دو دهه اخیر افغانستان مورد احترام باشد و جوانان به کار و تحصیل شان پرداخته بتوانند.
اسدالله سعادتی معاون سیاسی شورای عالی مصالحه ملی در این برنامه گفت: آتشبس و نظام پس از صلح از مسایل مهم در این پروسه است.
او ابراز امیدواری کرد که هیأتهای مذاکرهکنندهی دولت و گروه طالبان پس از ختم مهلت بیست روزه دوباره به گفتوگوها جهت رسیدن به یک توافق ادامه دهند.
آقای سعادتی افزود که تا حالا گروه طالبان عنوان «امارت اسلامی» را از حکومت پساصلح برداشته، اما برقراری آتشبس و نظام پساصلح در این پروسه چالشبرانگیز خواهد بود.
داکتر امین احمدی، از اعضای هیأت مذاکرهکنندهی دولت است که به تازهگی از دوحه برگشته است.
آقای احمدی در این برنامه نقش جوانان را برای دادخواهی در راستای حفظ ارزشها و دستآوردهای دو دهه اخیر در پروسه صلح مهم خواند و گفت که «مردم ما در مورد صلح با وجود گوناگونی قومی و مذهبی موضع یکسان در برابر طالبان داشتهاند و این دستآورد بزرگ است. همه برای پاسداری از ارزشهای جمهوری همدلی خود را حفظ کردند.»
او افزود که یکی از بحثهای مهم در پروسه صلح، حقوق زنان است.
به گفتهی این عضو هیأت مذاکرهکننده دولت، در روند صلح کمیت حضور زنان مورد نقد بوده، اما به لحاظ کیفیت و موثریت حضور، این زنان حامیان بزرگ صلح در سطح جهانی استند.
از سیزدهم سنبله سال روان خورشیدی و افتتاح رسمی گفتوگوها میان دولت و گروه طالبان سه ماه میگذرد و تازه بحثهای اصلی و جدی در این مورد مطرح شده است
آقای احمدی میگوید جوانان افغانستان نسل منتقد، پرمطالبه و آگاه است. شاید در میز مذاکره شمار جوانان کم باشد، اما تأثیرگذاری جوانان بر تصمیمهای بزرگ کشوری زیاد است.
او افزود که منطق جنگ باید توسط جوانان باسواد از لحاظ دینی و سیاسی زیر پرسش قرار گیرد و طالبان خلع منطق شوند؛ زیرا آنها جنگ افغانستان را جهاد تلقی میکنند که خیال باطل و خلاف اسلام است.
این در حالیست که جوانان افغانستان با حضور شصت درصدی در جامعه، تازه وارد کارزارهای سیاسی، اداره و حکومتداری شده و در قبال مسایل کلان ملی مثل پروسه صلح با برگزاری همچون گفتمانهایی خواستها و نگرانیهای شان را اعلام میکنند.
جوانان و چشمانداز صلح دومین برنامهای است که از سوی انستیتیوت حکومتداری خوب در مورد جوانان برگزار میشود.