نیمرخ
  • گزارش
  • روایت
  • گفت‌وگو
  • تحلیل و ترجمه
  • چندرسانه‌ای
    • ویدیو
    • عکس
    • پادکست
  • بیشتر
    • زنان و مهاجرت
    • روایت‌رنگین‌کمانی‌ها​
    • صلح و امنیت
    • ترجمه
    • فرهنگ و هنر
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
حمایت مالی
نیمرخ

اولین زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند

  • ارزگانی
  • 10 دلو 1401
اولین-زنان-مجلس-نمایندگان

دهه دموکراسی بود و مردم افغانستان پس از چند صد سال استبداد و خودکامگی، برای اولین بار می‌توانستند طعم آزادی‌های سیاسی، مدنی و دموکراسی را بچشند.

محمد ظاهر شاه، پادشاه سابق افغانستان، در 9 میزان 1343 خورشیدی قانون اساسی جدید را که در یازده فصل و 128 ماده در لویه جرگه تصویب شده بود، توشیح کرد. بر اساس این قانون برای اولین بار به زنان افغانستان حق رأی و عضویت در مجلس نمایندگان داده شد.

در انتخابات دور دوازدهم مجلس نمایندگان افغانستان که در ماه سنبله 1344 خورشیدی برگزار شد، برای اولین بار چهار زن به مجلس نمایندگان راه یافتند؛ رقیه حبیب ابوبکر، آناهیتا راتب‌زاد، خدیجه احراری و معصومه عصمتی.

رقیه حبیب و آناهیتا راتب‌زاد از حوزه انتخاباتی کابل، خدیجه احراری از هرات و معصومه عصمتی از قندهار به مجلس نمایندگان راه یافتند. آن‌ها تا سال 1349 خورشیدی و پایان دوره چهارهم مجلس نمایندگان، به عنوان عضو مجلس فعالیت کردند.

از میان آن‌ها، رقیه حبیب و معصومه عصمتی، عضو کمیسیون مشورتی تدوین قانون اساسی سال 1343 نیز بودند و در لویه جرگه‌ای که به منظور تصویب قانون اساسی برگزار شده بود، نیز اشتراک کرده بودند.

نمایندگان مجلس افغانستان تا دور دوازدهم، انتصابی بودند و در این دور، برای اولین بار نمایندگان از طریق انتخابات و با رأی مستقیم مردم به مجلس راه یافتند.

زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند، در رقابت‌های انتخاباتی از شماری از نامزدان مرد رأی بیشتر گرفتند و در نتیجه به عنوان نماینده حوزه انتخابی خود وارد مجلس شدند.

انتخاب چهار زن به عنوان عضو مجلس با رأی مردم در آن دوره، یک گام مهم در راستای مبارزات سیاسی و رسمیت یافتن حق سیاسی زنان در جامعه بود؛ اما تحولات سیاسی دهه‌های بعدی باعث شد که نقش و حضور زنان در جامعه تا دوره پساطالبان در سال ۱۳۸٠، دوباره کمرنگ شود.

رقیه حبیب ابوبکر در سال ۱۲۹۸ خورشیدی در منطقه چهل‌ ستون کابل متولد شد، دوره مکتب را در لیسه مستورات خواند و از دانشکده‌ی اجتماعیات دانشگاه کابل، لیسانس گرفت.

او به عنوان معلم، مدیر مسئول مجله میرمن، عضو انجمن تاریخ و آمر نشرات ریاست سره میاشت (هلال احمر) نیز فعالیت کرد. خانم حبیب از اولین مجریان زن در رادیو افغانستان است و مدت زیادی در این رادیو برنامه اجرا کرد. او در سال ۱۳۸۱ در آمریکا درگذشت.

همچنان بخوانید

نخستین مخترع و فزیک‌دان طبی زن از افغانستان

اولین سفیر زن از افغانستان در سازمان ملل متحد

اولین شهردار زن در افغانستان

آناهیتا راتب‌زاد در سال ۱۳۱٠ خورشیدی در ولسوالی گلدره کابل به دنیا آمد، دوره مکتب را در لیسه ملالی، رشته پرستاری را در آمریکا و رشته طب معالجوی را در دانشکده‌ی طب دانشگاه کابل خواند.

او از جمله اولین پزشکان زن افغانستان و از سیاست‌مداران برجسته چپ‌گرا بود که تا عضویت شورای رهبری حزب دموکراتیک خلق و معاونت ریاست جمهوری در دوره ببرک کارمل، ترقی کرد.

آناهیتا راتب‌زاد همچنین به عنوان وزیر معارف، وزیر کار و امور اجتماعی و سفیر افغانستان در یوگسلاویا فعالیت کرده و مؤسس سازمان دموکراتیک زنان افغانستان است.

او پس از تسلط مجاهدین بر افغانستان، ابتدا به مسکو رفت و سپس در آلمان پناهنده شد. او در سال ۱۳۹۳ خورشیدی در آلمان درگذشت و پیکرش پس از انتقال به افغانستان در مقبره شهدای صالحین به خاک سپرده شد.

خدیجه احراری، تا صنف دوازدهم مکتب در ولایت هرات درس خوانده و در لیسه دخترانه «ملکه جلالی» آن ولایت معلم بود.

او در انتخابات دور دوازدهم مجلس نمایندگان با مردان سرشناس از ولایت هرات رقابت کرد و با حمایت اهل معارف آن ولایت، به مجلس راه یافت.معلومات مفصلی در مورد زندگی و فعالیت‌های او وجود ندارد.

معصومه عصمتی در سال ۱۳٠۹ خورشیدی در منطقه نوآباد کابل متولد شد، در لیسه ملالی و دانشکده‌ی ادبیات دانشگاه کابل درس خواند و ماستری خود را در رشته آموزش و پرورش از دانشکده‌ی ملی آموزش و پرورش ایالت شیکاگوی آمریکا به دست آورد.

او علاوه بر نمایندگی مردم در مجلس، به عنوان معلم در لیسه ملالی، عضو کمیسیون مشورتی قانون اساسی ۱۳۴۳، عضو اکادمی علوم، وزیر معارف و رییس کمیسیون ملی یونسکو، فعالیت کرده است و از پیشگامان نهضت زنان بود.

خانم عصمتی در جریان جنگ‌های داخلی افغانستان در فرانسه پناهنده شد و در سال ۱۳۸۶ خورشیدی در شهر مولوز آن کشور، درگذشت.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: نخستین زنان
به دیگران بفرستید
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
حمایت مالی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
روایت‌گری در زمانه‌ی سرکوب؛ نمی‌خواهم جهان فقط آمارها را به خاطر بسپارد
روایت

روایت‌گری در زمانه‌ی سرکوب؛ نمی‌خواهم جهان فقط آمارها را به خاطر بسپارد

19 دلو 1404

نفس عمیقی کشیدم؛ چشمانم توان دیدن بریده شدن موهای قشنگم را نداشت؛ قیچی آهنیِ سرد، لای گیسوانم فرو می‌رفت و با حرکت دست آرایش‌گر بی رحمانه می‌بٌرید، لنگر موهای بریده شده را روی شانه هایم...

بیشتر بخوانید
دشوار‌ترین روزهای زندگی زنان افغانستان تحت سلطۀ طالبان
گزارش

دشوار‌ترین روزهای زندگی زنان افغانستان تحت سلطۀ طالبان

19 حوت 1402

کارکرد جامعۀ جهانی و سازمان ملل در این مدت تنها به پخش و نشر اعلامیه‌ها خلاصه شده و هیچ دردی از زن افغانستان مداوا نکرده‌است. آن‌چنان که می‌بایست و زنان افغانستان حمایت نشدند و جامعۀ...

بیشتر بخوانید
مبارزه‌ای که از خانه آغاز شد؛ تجربه‌ی زیسته از مردسالاری
روایت

مبارزه‌ای که از خانه آغاز شد؛ تجربه‌ی زیسته از مردسالاری

10 جدی 1404

من در این باور تنها نبودم. خواهرانم نیز همین‌طور فکر می‌کردند. مادرم هم همین‌طور. وقتی در ملی‌بس یا در موترهای لینی بالا می‌شدم و کنار یک زن غریبه می‌نشستم، معمولا بعد از چند جمله‌ی ساده،...

بیشتر بخوانید

فراخوان همکاری؛
رسانه نیمرخ بستر برای روایت زندگی، چالش‌ها و مبارزات زنان و جامعه +LGBTQ است.
ما به دنبال مطالب هستیم که بازتاب‌دهنده واقعیت‌های تلخ، امیدها و جریان‌های مقاومت و مبارزات آزدی‌بخش شما از زندگی تحت حاکمیت طالبان باشد.
نوشته‌ها و آثار خود را در قالب متن، صدا، تصویر و ویدیو برای ما ارسال کنید. ارسال مطالب

  • درباره ما
  • تماس باما
  • حمایت مالی
Menu
  • درباره ما
  • تماس باما
  • حمایت مالی
Facebook Youtube Instagram Telegram

۲۰۲۴ نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • روایت
  • گفت‌وگو
  • تحلیل و ترجمه
  • چندرسانه‌ای
    • ویدیو
    • عکس
    • پادکست
  • بیشتر
    • زنان و مهاجرت
    • روایت‌رنگین‌کمانی‌ها​
    • صلح و امنیت
    • ترجمه
    • فرهنگ و هنر
    • نخستین‌ها
EN