نیمرخ
  • گزارش
  • روایت
  • گفت‌وگو
  • تحلیل و ترجمه
  • چندرسانه‌ای
    • ویدیو
    • عکس
    • پادکست
  • بیشتر
    • زنان و مهاجرت
    • روایت‌رنگین‌کمانی‌ها​
    • صلح و امنیت
    • ترجمه
    • فرهنگ و هنر
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
حمایت مالی
نیمرخ

گروه کتاب‌خوانی دختران خورشید، مبارزه در برابر تاریکی

  • سایه
  • 2 جوزا 1403
87

دامنۀ وضعیت وحشتناکی که بعد از تسلط گروه طالبان بر افغانستان حاکم شده، بسیار وسیع بوده و منع آموزش زنان یکی از تاریک‌ترین نقطه‌های آن است، زنان افغانستان بعد از نابودی دور اول حاکمیت این گروه، توانسته بودند با هجم بزرگ زن‌ستیزی و پدرسالاری که در دوره‌های مختلف تاریخ این سرزمین شکل گرفته و به اوج خود رسیده بود، مبارزه کنند و با رفتن به مکتب و دانشگاه راه‌های امید را برای خود ترسیم کنند.

حاکمیت دوبارۀ این گروه تروریستی یک‌بار دیگر تمام تلاش‌ و امید‌های زنان و دختران افغانستان را به‌سوی نابودی برده و حالا با گذشت نزدیک به سه سال، دیگر امیدی به باز شدن مکتب و دانشگاه به روی دختران نیست.

اما، آن‌‌چه که میان زنان و دختران امروز با دو دهۀ قبل تفاوت ایجاد کرده، آگاهی، مبارزه و استقامت است، حالا یکی از بزرگ‌ترین نگرانی گروه تروریستی طالبان زنان و دخترانی هستند که در بیست سال اخیر به آگاهی رسیده و در بیشتر از دو سال و هشت ماه گذشته، در برابر این گروه و حامیانش به شیوه‌های مختلف مبارزه کرده‌اند.

طالبان در این مدت شیوه‌های زیادی را در پیش گرفته تا زنان و دختران افغانستان را به گونه‌ای که می‌خواهند از جامعه حذف و مانع دسترسی آن‌ها به آموزش و آگاهی شوند، ولی در این طرف زنان و دختران افغانستان با ایجاد مکتب‌های زیرزمینی، حلقه‌های کتاب‌خوانی و آموزش آنلاین، هم‌چنان به پویایی و مبارزه‌ با تاریکی ادامه داده‌اند.

در این میان دختران روستا که به امکانات چندانی دسترسی ندارند و از رفتن به مکتب و دانشگاه منع شده‌اند، با شکل دادن گروه‌های کتاب‌خوانی تلاش می‌کنند تا به آرزوهای‌شان نزدیک‌تر شوند.

حلقۀ کتاب‌خوانی «دختران خورشید» دخترانی هستند که در یکی از دورترین نقاط ولسوالی جاغوری در ولایت غزنی شکل گرفته‌است، بسیاری از این دختران در اوقات فراغت‌‌شان خامک‌دوزی می‌کنند و با پول فروش آن‌ها کتاب می‌خرند و می‌خوانند.

از اولین روز شروع این حلقه، بیشتر از یک سال می‌گذرد. در این مدت دختران عضو این حلقه نزدیک به بیست کتاب مطالعه کرده و در جلسه‌هایشان که هفته‌ای یک روز برگزار می‌شود، در مورد آن صحبت می‌کنند.

این گروه را «نجیبه سروش» که دانش‌آموختۀ رشتۀ تیاتر دانشگاه کابل می‌باشد، به هدف مبارزه در برابر جهل و تاریکی شکل داده‌است. زمانی که گروه طالبان بر افغانستان تسلط پیدا می‎کند، او دچار افسردگی می‌شود و مدتی بعد تصمیم می‌گیرد از کابل به روستایش برگردد و در آن‌جا به کمک دخترانی که از آموزش بازمانده‌اند، این گروه کتاب‌خوانی را شکل دهد. نجیبه در این مورد به نیمرخ گفت: «وقتی کابل سقوط کرد، دچار افسردگی شدم و زمانی که به روستا رفتم، آن‌جا با حمایت مالی یک نهاد آموزشی به عنوان معلم کار پیدا کردم، مدتی هم به‌گونۀ مخفی برای دختران کلاس برگزار می‌کردیم، ولی خیلی دوام نیاورد و مجبور شدیم تعطیل کنیم.»

مدتی بعد از این‌که آن‌‌ها مجبور می‌شوند، کلاس‌های دخترانه را ببندند. نهاد آموزشی که از معلم‌ها حمایت مالی می‌کرد نیز به دستور گروه طالبان فعالیت‌اش متوقف می‌شود. او تنها راه را که بتواند به دختران روستایش انگیزه بدهد، در شکل دادن حلقۀ کتاب‌خوانی «دختران خورشید» می‌بیند. «وقتی همه چیز دوباره متوقف شد، تصمیم گرفتم این گروه را شکل بدهم تا اجازه ندهیم که تاریکی پیروز شود، نامش را هم دختران خورشید گذاشتیم؛ زیرا باورمندیم که این سیاهی در برابر نور خورشید دوام نمی‌آورد و ما برای فردای روشن‌تر تلاش می‌کنیم.»

این گروه به‌عنوان یک روش نرم مبارزه، به هدف مبارزه با جهل، تقویت پایگاه معرفتی زن در جامعه، نهادینه سازی فرهنگ کتاب‌خوانی، به کتاب و کلمات پناه برده و تلاش می‌کنند به نیروی خودآگاهی مسلح شوند تا هیچ نیروی دیگری نتواند آنان را سرکوب کند.

همچنان بخوانید

زنان افغانستان بی‌پناه‌تر از همیشه؛ خانه‌های ناامن‌تراز خیابان

ناموس پندای زنان؛ پوشش مقدس برای مردسالاری

چهار سال آپارتاید جنسیتی و سرکوب؛ مرکز حقوق بشر افغانستان خواستار ادامه انزوای گروه طالبان شد

دختران خورشید، در کنار مشکلات مالی و کمبود کتاب با چالش‌های زیادی روبه‌رو هستند، یکی از اصلی‌ترین آن‌ها؛ باورهای زن‌ستیزانه‌ای است که بعد از قدرت گرفتن گروه طالبان دوباره در حال پا گرفتن است و مردان خانواده به آسانی اجازه نمی‌دهند تا در این حلقه شرکت کنند.

فرشته، دختری است که قبل از تسلط گروه طالبان کلاس دوازدهم را تمام کرده‌است. او در این مورد به نیمرخ گفت: «خانواده‌ها می‌گویند: وقتی اجازۀ درس خواندن و دانشگاه رفتن را ندارید، چرا کتاب می‌خوانید؟ تا هنوز ما مبارزه کردیم و این گروه ادامه یافته‌است. در کنار این مشکل، نبود کتاب باعث شده یک کتاب را چندین بار بخوانیم و به‌همین خاطر، تعدادی از دختران از اشتراک در حلقه منصرف شده‌اند.»

افسردگی یکی از عمده‌ترین چالش‌هایی است که بعد از بسته شدن مکتب و دانشگاه، دختران بازمانده از آموزش، با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، دخترانی که در روستاها زندگی می‌کنند، به‌دلیل نبود امکانات آموزشی که در شهرها قابل دسترس است و سنت‌های حاکم که اکثراً زن‌ستیزانه است، بیشتر از همیشه به افسردگی گرفتار می‌شوند.

“کامله” 18 ساله یکی دیگر از دختران عضو این گروه است، او که بعد از بسته شدن مکاتب دچار افسردگی شدید شده بود، حالا با اشتراک در این حلقه و خواندن کتاب، دوباره انگیزۀ آموختن برایش ایجاد شده‌است. به گفتۀ او، اگر گروه طالبان مکتب‌های دخترانه را نمی‌بست، حالا او کلاس یازدهم بود و آرزو داشت در دانشگاه کابل، رشتۀ سینما بخواند و بازیگر شود، ولی با آمدن گروه طالبان تمام رویاهایش نابود شده‌است. اعضای این گروه هرکدام به‌نحوی تلاش می‌کنند سدی را که گروه طالبان در برابر آرزوهای‌ آن‌ها قرار داده‌است، از بین ببرند.

عادله، صالحه، شکوفه، سیما و دیگر دخترانی که عضو حلقۀ کتاب‌خوانی دختران خورشید هستند، برای رسیدن به آرزوهای‌شان به‌سختی تلاش می‌کنند، شب‌ها تا دیروقت در کنار خواندن کتاب، خامک‌دوزی می‌کنند تا هزینۀ خرید کتاب را تأمین کنند.

این دختران هرکدام کتاب‌های دل‌خواه زیادی دارند که در این مدت آن‌ها را خوانده‌اند، اما برای عادله، کتابی با عنوان «رستاخیز بازماند‌گان» یکی از اثر بخش‌ترین کتاب‌هایی بوده که در این مدت خوانده‌است.

به گفتۀ او این کتاب، روایت گذشتۀ تلخ مردم هزاره‌است، از قتل عام هزاره‎‌‌ها در دورۀ عبدالرحمن گرفته تا ایستادگی «گل‌بیگم» و «شیرین هزاره» و تن ندادن آن‌ها به جبر و ظلم.

«من با خواندن این کتاب دریافتم که ما چگونه به این‌جا رسیده‌ایم، این‌که استبداد هرگز پیروز نمی‌شود و روشنایی راهش را پیدا خواهد کرد.»

عادله، در میان حرف‌هایش از متن کتاب نقل قول آورد و گفت؛ در جایی از کتاب نوشته شده‌است: «اول باید دانش خود را افزایش بدهی. پس از آن  نوبت ساکنان قریه می‌رسد. وقتی آموزش را به تمام جاهای هزارستان ببری، آن‌وقت متوجه می‌شوی که سال‌ها پیش “جابربیگ” را کشته‌ای.»

به باور او، یگانه راه برای برون‌رفت از وضعیت خفقان‌آور و ظلم‌های بی‌پایان مبارزه است، اما نه مبارزه با سلاح. از آن‌جایی که «خشونت، خشونت می‌آفریند» باید از راه دانش و آگاهی مبارزه کرد.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: آپارتاید جنسیتیاعمال محدودیت‌ها علیه زنانبسته شدن مکاتبخشونتدانشگاه‌هاکتاب‌خوانیمنع تحصیل
به دیگران بفرستید
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
حمایت مالی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
روایت‌گری در زمانه‌ی سرکوب؛ نمی‌خواهم جهان فقط آمارها را به خاطر بسپارد
روایت

روایت‌گری در زمانه‌ی سرکوب؛ نمی‌خواهم جهان فقط آمارها را به خاطر بسپارد

19 دلو 1404

نفس عمیقی کشیدم؛ چشمانم توان دیدن بریده شدن موهای قشنگم را نداشت؛ قیچی آهنیِ سرد، لای گیسوانم فرو می‌رفت و با حرکت دست آرایش‌گر بی رحمانه می‌بٌرید، لنگر موهای بریده شده را روی شانه هایم...

بیشتر بخوانید
دشوار‌ترین روزهای زندگی زنان افغانستان تحت سلطۀ طالبان
گزارش

دشوار‌ترین روزهای زندگی زنان افغانستان تحت سلطۀ طالبان

19 حوت 1402

کارکرد جامعۀ جهانی و سازمان ملل در این مدت تنها به پخش و نشر اعلامیه‌ها خلاصه شده و هیچ دردی از زن افغانستان مداوا نکرده‌است. آن‌چنان که می‌بایست و زنان افغانستان حمایت نشدند و جامعۀ...

بیشتر بخوانید
مبارزه‌ای که از خانه آغاز شد؛ تجربه‌ی زیسته از مردسالاری
روایت

مبارزه‌ای که از خانه آغاز شد؛ تجربه‌ی زیسته از مردسالاری

10 جدی 1404

من در این باور تنها نبودم. خواهرانم نیز همین‌طور فکر می‌کردند. مادرم هم همین‌طور. وقتی در ملی‌بس یا در موترهای لینی بالا می‌شدم و کنار یک زن غریبه می‌نشستم، معمولا بعد از چند جمله‌ی ساده،...

بیشتر بخوانید

فراخوان همکاری؛
رسانه نیمرخ بستر برای روایت زندگی، چالش‌ها و مبارزات زنان و جامعه +LGBTQ است.
ما به دنبال مطالب هستیم که بازتاب‌دهنده واقعیت‌های تلخ، امیدها و جریان‌های مقاومت و مبارزات آزدی‌بخش شما از زندگی تحت حاکمیت طالبان باشد.
نوشته‌ها و آثار خود را در قالب متن، صدا، تصویر و ویدیو برای ما ارسال کنید. ارسال مطالب

  • درباره ما
  • تماس باما
  • حمایت مالی
Menu
  • درباره ما
  • تماس باما
  • حمایت مالی
Facebook Youtube Instagram Telegram

۲۰۲۴ نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • روایت
  • گفت‌وگو
  • تحلیل و ترجمه
  • چندرسانه‌ای
    • ویدیو
    • عکس
    • پادکست
  • بیشتر
    • زنان و مهاجرت
    • روایت‌رنگین‌کمانی‌ها​
    • صلح و امنیت
    • ترجمه
    • فرهنگ و هنر
    • نخستین‌ها
EN